6 Mart 2013 Çarşamba

FOCACCIA

Malzemeler :
  • 4 1/2 cup beyaz un
  • 1 1/2 cup ılık su
  • 1 paket kuru maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1/2 cup zeytinyağ
  • Birkaç dal taze biberiye
  • 2-3 diş sarımsak
Yapılışı :
1. Bir kaseye mayayı koyup üzerine şekerin birazını ve  suyun birazını döküp karıştırın ve kabarması için bekletin.
2. Bir tavada yağı hafif ateşte ısıtıp, içine sarımsağı ve 1-2 dal biberiyeyi koyun, burada önemli olan tadlarının geçmesi, yağı kızartmayın, bir kenarda beklemeye alın.
3. Una tuzu ve şekeri ekleyip karıştırın, mayayı da ekleyip yoğurun, yoğurmaya devam ederek suyun önce yarısını ekleyin, sonra süzerek tavadaki yağı, sonra da suyun kalanını. Güzelce yoğurduğunuzda tam kıvamını buluyor, biraz yumuşak, ele yapışmayan bir hamur. Tavada kalan biberiyeyi hemen atmayın, birazdan kullanacağız.
4. Hamurun üzerini streç filmle kaplayıp karanlık ve oda ısısında bir yerde 30 dk bekletin, hamur kabarıp hemen hemen 2 katına cıkacak.
5. Fırın tepsinize yağlı kağıt serip üzerini lezzet vermesi açısından tavanın dibinde kalan yağ ile biberiye dalını da fırça gibi kullanarak yağlayın.
6. Hamuru kağıdın üzerine yayıp elinizle bastırarak düzeltin, yine biberiyeyi fırça gibi kullanıp hamurun üzerine de hafif yağ sürün, biraz tuz (varsa deniz tuzu) serpin, biberiyeleri dallarından ayırıp tek tek bolca serpin. 
7. Hamurun üzerini yine kapatıp bir yarım saat daha mayalandırın.
8. Şekil vermek için  her tarafına baş parmağınızla hafifçe basıp çukurlar açın, varsa cherry domatesi parmağınızla açtığınız çukurların bir kısmının üzerine, yoksa normal domatesi doğrayıp istediğiniz gibi dizin.
9. 190 dereceye önceden ısıttığınız fırında 25-30 dakika üstü güzelce kızarana kadar pişirin. 

Biberiye ve sarımsakla lezzetlendirilmiş zeytinyağına bandırarak yemeye doyum olmuyor, ama onun dışında da hem akşam yemeklerinde hem kahvaltılarda birçok şeyin yanına çok yakışıyor :)

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder