12 Mart 2012 Pazartesi

ETLİ YAPRAK SARMA

Malzemeler :
* 250 gr yaprak
* 200 gr kıyma
* 1 büyük soğan (rondodan geçirdim)
* 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
* 1 çay bardağı pirinç
* 1 çorba kaşığı zeytinyağ
* 1 tatlı kaşığı salça
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
* Tuz, karabiber
* Sıcak su
* 1 çorba kaşığı salça


Yapılışı :
1. Yaprakları kaynayan suya atıp 5 dakika sonra alıp bir süzgecin üzerine koyun.
2. Bir kapta iç malzemelerinin tümünü güzelce karıştırıp baharatlarını ekleyin.
3. Varsa, yaprakların iç kısmındaki sert damarları bıçakla kesip, yaprağı kesik yerlerinden bütün olacak şekilde üstüste getirip düzeltin ve geniş yerine içten koyup sigara böreği sarar gibi sıkıca sarın.
4. Pişireceğiniz tencerenin dibini birkaç yaprakla kaplayıp sardığınız dolmaları sıkı sıkı aralarında boş yer kalmayacak şekilde dizin. Üste koyacağınız katta buna daha da özen gösterin. Sıkı sarmazsanız veya aralarda boşluklar kalırsa suyu eklediğinizde dolmalar yüzmeye başlar ve açılırlar; ilk yaptığımda onları avlayıp geri sarmaya çalışmakla çok uğraşmıştım :) Bu sebeple çok miktarda yapmayacaksanız küçük tabanlı bir tencere kullanmanız daha uygun olur. Bu malzemeyle küçük bir tencereye 2 kat dizip 3-4 kişiye bir öğünde rahatlıkla yetecek kadar dolma elde edebilirsiniz.
5. Dolmaları sarmanız bitince üzerini geçecek kadar suyu salçayla karıştırıp kenarından tencereye dökün ve uygun boyutta bir porselen tabağı dolmaların üzerine kapatın ve tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın.
6. Tercihinize bağlı olarak sonradan biraz daha su salça ekleyin çünkü yaprağınızın pişme süresine bağlı olarak ilk koyduğunuz suyun neredeyse tamamını çekiyor dolmalar..
7. Servis yaparken illa ki yoğurt ile :) Bir de salçalı naneli sarımsaklı ekşili bir sos yapılır ama onu yapmayı henüz bilmiyorum, öğrenince yazacağım :)


Afiyet olsun ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder