14 Mart 2012 Çarşamba

MANTI


Malzemeler :
* 3 su bardağı un
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 yumurta
* Su 
İçi için 
* 200 gr kıyma
* 1 rendelenmiş soğan
* Tuz
* Karabiber
Sos için
* Yoğurt (tercihen süzme)
* Tercihe bağlı ezilmiş sarımsak (ben silimleyip sıcak suda bekletip tadını verdiği suyu yoğurtla karıştırıyorum)
* 6-7 yemek kaşığı tereyağ, 2-3 kaşık sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
* Nane, kekik, sumak, pul biber


Yapılışı :
1. Unla tuzu karıştırıp ortasını açıp yumurtayı ekleyip karıştırın, azar azar su ekleyip güzelce yoğurun. Çok yumuşak olmayan, kulak memesinden biraz daha sert ve ele yapışmayan bir hamur olacak. Üzerini nemli bir bez ile örterek dinlenmeye bırakın (15-20 dk)
2. İçi için kıymaya soğanı rendeleyip tuz ve karabiber ile tatlandırın.
3. Hamuru açacağınız tezgahı unlayıp oklavayla hamuru aşağı yukarı 2-3 yufka kalınlığında güzelce açın. Eğer mantıları tek başınıza doldurup kapatacaksanız ve eliniz henüz alışkın değilse hamuru 3-4 parçaya ayırıp biri bitince diğerini açmanızı öneririm, yoksa açılmış hamur mantıları kapatana kadar kuruyabilir.
4. Hamuru açınca bıçakla istediğiniz büyüklükte kare parçalara kesip ortalarına 1/2 çay kaşığı kıyma yerleştirin ve mantıları kenarları iyice yapışacak şekilde kapatın. (ben üçgen kapattım)
5. Kapattığınız mantıları bir kaba alırken arada sırada unlayıp sallayın ki pişene kadar birbirlerine yapışmasınlar.
6. Tencereye bol su koyup içine 1 tatlı kaşığı tuz atın ve mantıların yapışmasını önlemek için tercihen elinizle suya atıp istediğiniz kıvamda pişene kadar (yaklaşık 20-25 dakika) haşlayın.
7. Bu sırada yuğurdunuzu isterseniz sarımsakla veya sarımsağın tadını almış suyla biraz çırpın.
9. Bir sos tavasında tereyağ, sıvıyağ salça ve kırmızı biberi kızdırın.
10. Pişen mantıları bir kevgirle servis tabağına alıp üzerine yoğurdu, onun da üzerine yağı dökün.
11. Yerken diğer baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz.

Afiyet olsun.. 













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder