* 750 ml kırmızı sek şarap
* 250 ml vişne suyu
* 100 ml su
* 1,5 su bardağı toz şeker
* 2 adet çubuk tarçın
* 1 adet yıldız anason
* 8-10 adet karanfil
* 1 tatlı kaşığı (5 ml) portakal kabuğu rendesi
* 1,5 su bardağı toz şeker
* 2 adet çubuk tarçın
* 1 adet yıldız anason
* 8-10 adet karanfil
* 1 tatlı kaşığı (5 ml) portakal kabuğu rendesi
* 1 kapak vanilya özü
* 4 adet armut
* 4 adet armut
Yapılışı :
1. Armutları bütün olarak, sapı da üzerinde
kalacak şekilde soyun. Armutların çekirdekli kısmını, alt tarafından bir dolma oyacağı yardımı ile oyarak dikkatlice çıkartın.
2. Orta boy bir tencereye kırmızı şarap, vişne suyu, şeker, tarçın, anason, karanfil
ve portakal kabuğu rendesini koyun. Orta ateşte karışımı kaynama noktasına
gelene kadar ısıtın. Ara sıra karıştırarak şekerin tamamen erimesini sağlayın.
Bu noktada ateşi tamamen kısıp şurubu 8-10 dakika kaynatmaya devam edin.
3. Vanilyayı ekleyin.
4. Armutları tencereye ilave edin. Tencerenin üzerine yağlı kağıt koyup kapağını kapatarak armutlar yumuşayana kadar 25-30 dakika kadar pişirin.
Armutları şuruptan alıp bir tabakta bekletin.
5. Tencerede kalan baharatlı şurubu kısık ateşte yaklaşık 20 dakika daha kaynatın, biraz koyulaşmasını sağlayın ve büyük bir cam kasenin içine süzün armutları tekrar bu şurubun içerisine alarak soğumasını sağlayın. Ben sabah yapıp akşam servis ettim ve hiç buzdolabına koymadım. Soğuyunca şurubun içerinden başka bir çukur kaba alıp üzerini streç filmle kapatıp servis yapana kadar bekletebilirsiniz. Şurubu da dökmeyin servis yaparken 1 kaşık üzerine gezdirirsiniz.
6. Ben yanında kaymaklı dondurmanın üzerine biraz file badem ve portakal kabuğu rendesi ile süsleyerek bademli tart ile servis yaptım. İsterseniz kaymak ile de servis yapabilirsiniz.
Not : Her ne kadar fotoğrafta net olmasa da rengi harika oluyor, sunumu çok şık. Ayrıca pişerken tencerenin kapağını açtığınızda mutfağa yayılan koku hiç bitmesin istiyorsunuz :)
Afiyet olsun ..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder