Malzemeler :
* 1 bardak kırmızı mercimek
* 1/2 bardak ince bulgur (yıkanmış)
* 2 bardak + 1/2 çay bardağı sıcak su
* 1 büyük kuru soğan
* 1/2 demet yeşil soğan (küçük doğranmış)
* Ben hiç kullanmıyorum ama 1 demet maydanoz koyulur genelde :) (küçük doğranmış)
* Mevsimiyse 1/2 demet taze nane (küçük doğranmış)
* 1 tatlı kaşığı salça ( Ben hem biber hem domates kullandım)
* 2 çay kaşığı tuz
* 3-4 çay kaşığı kuru nane
* 4-5 çay kaşığı kimyon
* 2 çay kaşığı toz kırmızı biber
* 3 çorba kaşığı sıvı yağ
* 1/2 limon
Yapılışı :
1. Büyükçe bir tencereye mercimeği, 2 bardak sıcak suyu, 2 çay kaşığı kimyonu, 1 çay kaşığı tuzu koyup arada karıştırarak ağzı kapalı bir şekilde mercimekler suyunu çekip boza kıvamına gelinceye kadar haşlayın/pişirin.
2. Tencerede çok az su kaldığında mercimekleri ezerek karıştırın ve ocağın altını kapatıp bulguru ekleyin ve mercimekle birlikte güzelce karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Bulgur mercimeğin sıcağıyla yumuşayacak ayrıca su eklemeyin.
3. Bulgur mercimek beklerken ayrı bir tavada sıvı yağı koyup kuru soğanı kavurun rengi değişince salçayı ve 1/2 çay bardağı sıcak suyu ekleyin. Soğanlar iyice pişip suyunu çekinceye kadar pişirin.
4. İşte şimdi en heyecanlı an, tüm malzemeler birbirine karışacak! :) Bulgurlu mercimeğin olduğu tencerenin kapağını açın, kavurduğunuz soğanı ekleyip güzelce her yerine salçanın karışmasını sağlayın. Yeşil soğan, maydanoz, taze naneyi ekleyin, baharatları ekleyin kaşıkla birkaç kez karıştırdıktan sonra eldivenlerinizi takıp karışımı güzelce yoğurun. Arada bir baharat kontrolü yapıp eksiği varsa damak tadınıza göre ekleyin.
5. Ve şekillendirme.. Ben dondurma kaşığıyla toplar yaptım ve etrafını yeşil soğanla üzerini kırmızı toz biber ve dereotuyla süsleyip servis yapacağım zaman üzerlerine limon suyu gezdirdim. Tercihiniz hayalgücünüze kalmış :)
Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder