23 Şubat 2012 Perşembe

PASKALYA ÇÖREĞİ





Malzemeler : 


* 500 gr un
* 150 gr şeker
* 3/4 su bardağı süt (ılık)
* 125 gr margarin (oda sıcaklığında oldukça yumuşamış olacak, ben Ülker Teremyağ tercih ediyorum)
* 1 paket yaş maya 
* 10 gr damlasakızı (dövülüp toz haline getirilmiş)
* 15 gr mahlep
* 2 yumurta
* Üzeri için 1 yumurta sarısı
* 1 çay kaşığı ucu tuz
* Süslemek için kırık fındık veya file badem 


Yapılışı :


1. Mayayı ufalayıp sütün 1 kahve fincanlık kısmıyla karıştırarak eritin ve diğer hazırlıkları yapana kadar ılık bir yerde ağzı kapalı kabarması için bekletin.
2. Bir yoğurma kabının içerisinde una şekeri, mahlebi, sakızı ve tuzu ekleyip karıştırın.
3. Ortasını açıp yumurtaları ve yumaşamış yağı ekleyip bir karıştırın sonra da sütü ve mayayı ekleyip yoğurun.
Hamur biraz ele yapışır bir kıvamda olacak çok sert olmayacak. Gerekirse biraz daha un ekleyebilirsiniz.
4. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp karanlık ve ılık bir yerde iyice mayalanması için 1-2 saat bekletin.
5. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin. Hamuru 3 parçaya ayırın ve yuvarlayıp uzatın Yağlı kağıt üzerinde bir uçtan birleştirip saç örgüsü şekli verin.
6. Üzerine 1 kaşık sütle karıştırdığınız yumurta sarısı sürüp fındık veya bademleri serpiştirin.
7. 170 derece fırında 25 -30 dakika pişirin.
8. Fırından aldığınız çöreğin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra temiz bir beze sararak saklarsanız içinin daha uzun süre yumuşak ve puf puf kalmasını sağlarsınız.


Afiyet olsun... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder