6 Şubat 2012 Pazartesi

GÜL BÖREK - PATATESLİ

Malzemeler :
·         2 yufka
·         3 orta boy patates haşlanmış, ezilmiş
·         1 büyük soğan rendelenmiş
·         1 yumurta
·         1 çay bardağı süt
·         1 dolu yemek kaşığı tereyağ / teremyağ eritilmiş
·         ½ çay bardağı sıvıyağ
·         1 çay kaşığı tuz
·         ½ çaykaşığı karabiber
·         ½  çay kaşığı kırmızı toz biber
·         Susam
·         Çörekotu

Yapılışı :
1.    Tavaya bir kaşık sıvıyağ koyup soğanları öldürün
2.    Soğanlar yumuşayınca haşlanmış ezilmiş patatesi ekleyip üzerine tuz, karabiber, kırmızı biberi ekleyip 2 kere çevirip ocağın altını kapatın.
3.    Bir kapta yumurta, süt, sıvıyağ ve eritilmiş tereyağını çırpın
4.    Yuvarlak bir fırın kabını** sıvıyağla yağlayıp dibine çapı kadar yağlı kağıt kesip yerleştirin.
5.    Yufkaları 4’e bölün
6.    Her bir üçgenin üzerine her tarafına gelecek şekilde fırçayla yumurta yağ  sütlü karışımdan sürün.
7.    Üçgenin geniş olan kısmına patatesli içten koyup sigara böreği gibi sarın, onu da kendi etrafında döndürerek yuvarlak haline getirip fırın kabınızın tam ortasına koyun (ilk resimde görebilirsiniz)
8.    Diğer üçgenleri sardıkça ortadakinin etrafına döndürerek devam edin.
9.    Gül tamamlanınca fırçayla üzerine sıvı harçtan bolca sürün ve min 15- max 30 dk buzdolabında dinlendirin
10. Buzdolabından çıkarınca sıvıyı çok emmişse üzerine biraz daha sıvı harçtan sürün ve susam ve çörekotu serpin
11. 185 derece fırında 50 dk pişirin

**Benim fırın kabım yaklaşık 24 cm civarında, 8 üçgen dilim börek çıkıyor, yufkaları ve sıvı harcı artırarak daha büyük bir tepside de pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder